Forskellige former for ydre faktorer kan ofte være afgørende for, om et menneskes motivation fastholdes, styrkes eller hæmmes. Dårlig økonomi kan bremse en motiveret proces, mens relationel relevant støtte kan trække i den anden retning. Når vi fokuserer på motivation hos os selv eller andre, vil vi derfor nødvendigvis skulle belyse de ydre forudsætninger for at være motiveret og for at kunne bruge sin motivation som drivkraft mod drømme og mål. Inspireret af Dorthe Birkmoses bog ”Mennesket er motiveret” vil fokus i dette skema være at anerkende og støtte den iboende motivation ved at fjerne barrierer, skabe råderum og undgå overdrevet ydre styring.
For selv om motivation forstås som et drive eller en parathed i det enkelte menneske, så er motivation i høj grad afhængig og påvirkelig af det miljø og de relationer, som personen omgives af. Hvis jeg er motiveret for at tage en given uddannelse, så kan min motivation blive svækket af, at andre taler negativt om uddannelsen og dens undervisere. Eller jeg kan miste motivationen, hvis det går op for mig, at det er meget dyrt at bo i den by, hvor uddannelsen udbydes. På samme måde kan de ydre forhold være positive forstærkere til motivation, og det vil derfor i en motivations-analyse være vigtigt at stille spørgsmålene: ”Hvilke ydre forhold/faktorer kan være af betydning for din motivation, og hvordan kan disse ydre forhold/faktorer understøtte og forstærke din motivation i retning af din drøm eller dit mål?
’Drøm/mål’ beskrives først, så det er tydeligt, hvad der er i fokus. Bertel på 54 år, som er uddannet socialpædagog, har et mål om at komme tilbage på jobmarkedet efter en længere stress-sygemelding. I venstre side af skemaet vil Bertel nu, eventuelt med støtte, skulle analysere de materielle, økonomiske og miljømæssige forudsætninger, som har betydning for ham i den givne situation. Selv om Bertel på mange måder er en både velfungerende og selvstændig mand, så vil der formentlig være hjælpemidler, som kan gøre det nemmere for ham at blive klar til arbejdsmarkedet og/eller starte op i et nyt job. Bertel mener selv at kunne have gavn af en månedskalender på køleskabet hjemme, da han let mister overblik og tidligere har oplevet at blive stresset af at skulle finde alt på mobilen. Desuden vil Bertel have en notesbog i sin arbejdstaske til gode ideer, refleksioner og praktiske påmindelser, så det hele er samlet ét sted. Fra denne kan han dagligt overføre relevante punkter til månedskalenderen. Hvad, der svares til spørgsmålene, er naturligvis afhængig af, hvem det omhandler. Hjælpemidler kunne også være digitale, kommunikative, fysiske, økonomiske eller ergonomiske.
Bertel må dernæst forholde sig til hvilke barrierer, der kan komme fra omgivelserne og de ydre livsomstændigheder: Hvis jobkonsulenten lægger stort pres på, ift. hvilke jobmuligheder jeg skal være åben overfor; mange private weekendaftaler og risikoen ved en ny arbejdsplads med stort arbejdspres. Og det, der kan gøres ift. disse mulige barrierer, er, at Bertel skal være meget tydelig i sine behov og ønsker overfor både ægtefælle, venner og jobkonsulent. Og i tråd med dette bedes Bertel nu beskrive, hvad der er de optimale rammer for ham: Overskuelig struktur hvor planlægning er et fælles anliggende. Tid og ro til fordybelse, når en opgave skal løses. Tydelig ansvarsfordeling, så jeg kan have ro i at løse mine egne opgaver og slippe for at bekymre mig om det resterende. Alle punkter gælder både privat og arbejdsmæssigt. Rammerne er således bredt defineret og beskriver de optimale fysiske og psykiske betingelser for fokuspersonen.
’Relationelle forudsætninger’ er fokus i skemaets højre side, hvor vi indledningsvis får indkredset, hvilke relationer der kan give udfordringer og på hvilken måde, de kan udfordre: Min gamle mor, som gerne vil have mit besøg på plejehjemmet hver weekend. Min kone, der vil mig det bedste, men som presser mig med alle sine spørgsmål. Min kammerat Tom, der mener, at stress er noget, der bruges som en undskyldning for ikke at ville arbejde. Når Bertel får dette tydeliggjort, bliver det også lettere at se, hvad der kan gøres ved det. Her vil det i mange tilfælde være relevant at supplere med skemaet Indre forudsætninger for motivation, da løsningerne kan være både relationelle og indre funderede. Og måske er Bertel nødt til at arbejde med sin egen tænkning og mestring ift. nogle af de relationelle udfordringer, idet dette sikkert kan stille ham bedre ift. at håndtere det, der er svært for ham. Her kunne KRAP skemaet Alternativer gøre en forskel.
Supplerende vil vi nu fokusere på, hvem der kan støtte og med hvad: Jobkonsulenten, som er grundig og tålmodig. Min kone, som vil mig det allerbedste. Min nabo, som klipper min hæk og tømmer min trailer. Tom, som jeg ser fodbold med på stadion. Her får Bertel øje på, at ægtefællen, som kan være en udfordring, faktisk også kan være den bedste støtte – hvis han får tydeliggjort, hvad han har brug for. Og at kammeraten Tom også er en vigtig støtte, når blot snakken ikke omhandler stress.
Når vi skal modtage andres støtte og være i stand til at bruge den i en motiveret proces, så er det afgørende, at støtten føles rigtig og ”rammer plet”. Hvis nogen rammer ved siden af, fx kommer med gode råd, når jeg ikke er klar til det, så risikerer det at have den modsatte effekt – kontakten kan være demotiverende. Mennesker er generelt motiverede for deres drømme og mål men skal understøttes optimalt for at kunne handle på motivationen. Vi vil derfor nu bede Bertel forholde sig til, hvilken form for støtte han har brug for – til hvad og fra hvem.
I ovenstående eksempel kan Bertel se et behov for alle tre støtte-tilgange, fordelt på forskellige personer. Nogle mennesker ønsker kun én eller to former for støtte – det vil være helt individuelt.
Analyse af de ydre forudsætninger for at bevare og styrke motivation.
For at åbne skemaet i din browser skal du bare klikke på download nedenfor. Når det er åbnet, har du mulighed for at udskrive skemaet eller skrive direkte i KRAP-skemaet på din computer, alle skemaer har skrivefelter.
Det er vigtigt at huske at gemme skemaet, før du begynder at skrive, så du ikke mister din tekst. Når skemaet er udfyldt, kan det enten udskrives eller gemmes til senere brug
Her kan du læse mere om, hvilke kurser og foredrag vi udbyder
PDF filer med skrivefelter
Hvis du oplever fejl i forbindelse med at skrive i skemaerne, skal du sikre, at du har en opdateret PDF reader. Dette løser 95% af alle fejlmeldinger. Brug fx. Adobe Acrobat reader – KLIK HER.
Hvis du har ideer til forbedring eller oplever fejl i pdf filerne, eller hvis du har et ønske om mindre tekst størrelse, så kontakt os på: jan@krapdanmark.dk
God arbejdslyst!